BREAKING NEWS

Latest News

Lalandia Aquadome - sydhavsstemning

Underholdningsværdi 3/6 stjerner (5/6 stjerner hvis der ikke var sket det grimme uheld ved Tornadoen)
Handicapvenlighed 4/6 stjerner.

Tirsdagen under vores ophold i Lalandia Billund i dagene op til Kristelig Himmelfartsferie stod i Lalandia's store trækplastrestregn nemlig Aquadome. 

Har man en stresset hverdag eller behov for at koble af så er Lalandia's Aquadome en absolut mulighed. Her behøver man ikke at tage til syden for at opleve den varme strandstemning med bølger og hvad der ellers hører med til dette. 

Rundt om de forskellige vandområder med strandkant er der strandstole, som står til fri rådighed. 

I det helt store bølgebasin med sin imiterede strandkant flere gange hver time store bølger. Vi iagttog flere gange til at det var til stor jubel for de besøgende, og der kom også ekstra folk i vandet hver gang. Det var et sikkert hit. Når bølgerne står på sit højeste så er der godt gang i lydtrykket som man kender det var Vesterhavets brusen da det forstærkes på det relativt lille område, hvor bølgerne ruller frem og tilbage. For ekstrem lydfølsomme kan dette dog være en høj lyd hvorfor hvis man har dette så bevæge sig over i den anden ende af Aquadome hvor der er spabasin blandt andet.

Det store tårn med vandrutsjebanerne

I det store tårn er der flere muligheder for at tage en tur i en vandrutsjebane.

Nederst er der Octopus hvor man ligger på maven og suser igennem en 100 meter lang vandrutsjebane. Længere oppe er der både singletube og dobbelttupe som Lalandia kalder disse vandrutsjebaner til hhv 1 og 2 personer. Begge vores testpersoner prøvede disse og fandt den rigtig gode.  

Den alvorlige ulykke i Tornadoen

Øverst oppe er tornadoen, hvor 2-4 personer kan tage en tur i en båd ned gennem den gigantiske vandrutsjebane, hvor man ryger ned i tornadoens centrum med stor fart og kurer fra side til side med høj fart. Tornadoen er den første af sin slags i hele Europa.

To af vores testpersoner afprøvede denne flere gange. Den ene var et barn med grovmotoriske vanskeligheder som klarede den flot. Den anden en voksen afprøvede Tornadoen flere gange, men blev desværre også udsat for en ulykke den ene af gangene. Hun er ved at sætte sig op og falder bagover med det resultat at hun når at gribe fart i en af bådens håndtag og en medpassager griber hendes anden arm, hvor hun på ryggen ryger bagved båden mens den med høj fart suser igennem Tornadorøret. Hun beskadiger en af sine fingre, ankel og to tæer ved uheldet. Efterfølgende vi er kommet hjem viser det sig også, at vagtlægen kan konstatere en hjernerystelse som følge af uheldet. Hvis hun ikke havde nået at gribe fat, kunne den stærke vandstrøm havde skyldet hende ind mod båden i de svingninger båden laver i røret, og dermed have været langt mere alvorligt.

Dagen efter omtalte ulykke var der endnu en ulykke ved starten af Tornadoen, hvor en ung mand måtte køres i ambulance på skadestuen. Trods to uheld på to dage lod man Tornadoen kører videre uden at have sikkert sig mod yderligere ulykker på denne aktivitet. Vi har efterfølgende talt med centerchef for Lalandia Rødby, og denne udtaler at der normalt skal stå en livredder ved Tornadoen, men at denne dag var denne gået ned under.

Næste dag var vi også lige et par timer i Aquadome, idet vi skulle have fat på et par af starten af Tornadoen, men det vidste sig at det var ikke særligt venligt modtaget af bademesteren som var meget sur over at jeg ville tage billeder derindefra. Jeg kunne nærmest ikke få lov til at tage de billeder, men alle andre kunne sagtens bruge video og smartphones til at tage billeder og lægge op på nettet. 

Efterfølgende fik vi fat på den livredder der havde givet førstehjælp, som fortalte at vi skulle nå at lave en anmeldelse inden vi gik. Altså der var ikke lavet nogen anmeldelse på ulykken. Under denne skriftlige anmeldelse fik vi at vide at der var travlt denne dag, da der var sket et uheld i bølgebasinet og at der var endnu en ulykke ved Tornadoen hvor de havde sendt en ung mand i ambulance til sygehuset. Kunne forstå på livredderen at det var der jævntligt uheld ved Tornadoen, hvor folk falder ved starten og slår sig da de ikke passer godt nok på. Det der var sket med vores testperson skulle dog være første gang de havde oplevet dette.  

Vores råd er derfor, at hvis der ikke står en livredder ved afgangsarealet ved Tornadoen, så anbefaler vi at man tager en ekstra person med op, som holder kraftigt fat i båden indtil alle sidder godt fast. Der er en meget stærk strøm ved start, som bruges til at sende båden afsted med. En af de gange hvor redaktøren var humpet med derop, holdt jeg båden fast og fandt at det var vanskeligt at blive ved med at holde båden tilbage, idet der skal bruges en del kræfter på dette. 

Vandbasiner til alle aldre

Rundt om i Aquadome er der mange vandbassiner som kan bruges. Nogle er aktivitetsbassiner, hvor hele familien kan være med i legen, andre igen hvor man kan dykke ned og se dybhavsfisk (de kan også ses ved restauranten Deli Express) - og så er der naturligvis det store kæmpe vandlegeland Aqua Play Structure, hvor der er vandlege for alle pengene.

God handicapvenlighed

Der er tænkt godt på kørestolsbrugere de fleste steder i Aquadome - blandt andet med cementunderlag, så det er let at gå og kører på. Det ene af spa-bad (det ved templet har en lift som kan hæve/sænke kørestolsbrugere ned i spa-badet. I det andet spa-bad er der gode trapper med gelænder til så gangbesværede let kan komme op og ned.

Derimod er der ingen adgang for kørestolsbrugere i det store tårn hvor vandrutsjebanerne er. Bademesteren anførte overfor mig at det skyldes, at den høje luftfugtighed ruster tingene, og at man var nødt til at udskifte ismaskinen 1 gang årligt, og derfor ikke kunne investere i en lift til tårnet. 

Gangarelerne er tænkt på kørestolsbrugere med jævne stigninger de fleste kørestolsbrugere kan klare. Lalandia har 3 kørestole tilrådighed som man kan benytte eller sin egen kørestol, men denne skal så først renses på hjulene. En bruger med et barn i kørestol udtalte til mig, at det er ikke meget med kun 3 kørestole tilrådighed på de travle dage. Derfor hænger det måske samme med den udtalelse bademesteren kom med at Lalandia da ikke var bygget til handicappede, hvilket vi må håbe at det er en fejludtalelse han er kommet med.

Ledsagerkort giver gratis adgang for 1 hjælper.

 

 

Lalandia Billund Fremhævet

Underholdningsniveau/aktivitetsniveau 4/6 stjerner
Handicapforhold: 3½/6 stjerner

 

Foto: Luba Media

Lalandia er meget andet end Monky Tonky legelandet og Aquadome badelandet. Der er mange andre spændende aktiviteter på centret. Tilmed er der adgang til dette udefra uden at man skal betale for adgang til Aquadome og Monky Tonky områderne.

Faktisk troede vi inden vi ankom til Lalandia, at man ikke kunne komme ind og se centret uden at have betalt adgang til centret, men der tog vi godt og grundig fejl.

Når man ankommer til Lalandia Billund så møder man en lidt kedelig facade, der ikke giver en en større forventning om centret. Men man overraskes af dette. Ligeså snart man træder ind i centret via den mørke solfilmbeklædte indgang, så overraskes man af den flotte sydeuropæiske stemning der møder en.

Lige udenfor indgangen er stoppestedet for den lokale Lalandia tog, som kører i 3 perioder af dagen mellem feriehusene og selve centret.

Indretning helt ind til elevatordørerne

Foto: (c) Luba Media

Den smukke stemning, hvor man foregiver at være et sted i Sydeuropa med en lille fiskedam på torvet er smukt overgivet af væg til vægdekorationer, således at man fornemmer at man står udenfor. Der er tænkt meget over indretning af ankomsthallen, hvor der er en ejendomsmægler (salg af sommerhuse / feriehuse tilknyttet Lalandia), servicecenter, et stort supermarked på godt 700 m2, butikker, cafe og restauranter. 

Hele indretningen har så mange detajler, at man kan have ldit orienteringsmæssige udfordringer til blandt andet at kunne finde elevatordøren til 1. sal hvor ristorante Bambino ligger. Ristorante il Bambino er en børnevenlig buffet restaurant med meget stort salatbord og har italiensk inspirerede retter. Der er direkte adgang fra restauranten til Monky Tonky Land.

Servicecentret har også udlejning af sengelinned hvis man har glemt at tage det med eller ikke har nået at få det bestilt sammen med sin feriebolig. Under vores besøg på Lalandia mødte vi kun venligt personale, som er hjælpsomme hvis man har et spørgsmål.

              Foto (c) Luba Media

På aktivitetscentrets torv er der også en flot amfie scene, hvor der er forskellige optrædener de fleste af ugens aftener. Husk lige en pude, hvis du vil sidde på de kolde stene som Amfiescenen er omgivet af, hvis du er lidt følsom på bagen. Da vi så underholdningen mandag aften var det Sally & Pepe, der stod for underholdningen, og det gjorde de rigtig godt. Det var meget medlevende og de sange de sang var nogle som mange kan synge med på. I det sidste show mandag aften skulle det vise en forestilling om hvordan Sally og Pepe mødte hinanden inde i Aquadome, og forestille at de var forelskede. Det gjorde de rigtigt flot og det var to dygtige karaktersangere som Lalandia har ansagt til at underholde deres sønder.

Monky Tonky Land godt for grovmotorikken

Foto (c) Luba Media

I umiddelbart tilknytning til ankomsthallen/torvet ligger legelandet som kaldes Monky Tonky land. Her er der masser af legemuligheder især for de mindreårige børn, hvor der er masser af klatremuligheder. Det er rigtig godt for grovmotorikken, da der er mange bevægelsesmuligheder. Nogle af aktiviteter er helt oppe under loftet ca 8 meter oppe, og vores testbørn vi havde med synes at det er sjovt oplevelse at være i Mony Tonky landet, så de ville derind flere gange mens vi var i Lalandia. 

Normalt skulle der foregå forskellige børnevenlige aktiviteter i Monky Tonky land, men de gange mens vi var der, var det desværre ikke muligt at kunne opleve disse, så derfor kan vi ikke fortælle om hvor sjovt disse er for børnene.

Mens børnene leger er der muligt for at købe drikkevarer i Monky Tonky Land
Foto: (c) Luba Media

Under aftenopholdet i Monky Tonky landet iagttog vi også flere fædre som spillede bold i de små fodboldrum der er i legelandet. Her kan man spille 2-4 personers fodbold, og hygge sig med dette.

Har man mod på mere boldspil, så er der også flere boldbaner placeret rundt om ved feriehusene, som man kan benytte.

Stille og rolige dage på Lalandia med masser af aktivitet

Foto (C) Luba Media

Har man børn eller selv har det sådant at man ikke kan tåle for mange mennesker på et sted, så skal man vælge en ferieperiode fra man-torsdag på centret udenfor højsæsonen, da der så ikke er så mange mennesker der. Vi besøgte centret på hverdagene op til Kristelig Himmelfartsferien i 201.

Centret med alle dens feriehuse kan rumme ca 4500 personer, heraf må der være 2500 personer i Aquadome. På dage hvor der er mange besøgende i Lalandia kan man så overveje om man har lyst til at besøge Legoland, der ligger lige op til Lalandia i Billund. 

Til Lalandia er der flere forskellige typer af feriehuse tilknyttet - læs mere her om disse huse og hvad vores vurdering af husene er.

Når man booker et feriehus er der også entre til Aquadome inkluderet. Aquadome er et meget stort bade og vandland med mange forskellige aktiviteter. Her glemmer man nærmest tid og sted, og man kan føle sig hensat til en strand i sydens sol og varme. Begge dage vi besøgte Aquadome var der god varme i badelandet - læs hele artiklen om Aquadome her og hvad vi giver den af karakter.

Det er også muligt at komme udefra og købe en endagsbillet til Aquadome hvis man ønsker dette. 

Spis på restaurant eller lav selv mad med varer fra det store centersupermarked

Foto (C) Luba Media

I Lalandia ligger der flere restauranter rundt om i centret. De fleste ligger lige omkring torvet, mens der er en Bone´s i Winterworld. Alle steder har et pænt udvalg af forskellige retter til såvel børn som voksne.

Vil man i stedet for selv lave sin mad, så findes der også et relativt 700 m2 stort supermarked (Holiday Store), som ligger lige ved aktivitetscentrets torv. Udefra syner det ikke af meget - tværimod - men når man kommer ind, er der et velassocieret udvalg af mad, drikkevarer og søde sager og lalandia shoppeting. Dog fandt vi ikke madprodukter for mælkeallergiere, men det ville ikke undre os at der også var dette i supermarkedet.

 Personer, som ikke kan klare at vente den tid det tager at tilberede ens måltid på en restaurant, hvor der er mange mennesker, har derfor righoldig mulighed for at tilberede deres egne måltider fra supermarkedet i deres feriehus.

Tog til/fra center til/fra feriehusområdet

Foto (C) Luba Media

Der kører et lille dieselvogntog mellem Lalandia centret og feriehusområdet, hvor der er flere stoppesteder undervejs. Det kan bruges hvis man ikke ønsker eller har mulighed for at tage bil fra feriehus til aktivitetscentret i Lalandia. Dog vil vi anbefale at man bruger bilen, hvis man er kørestolsbruger eller gangbesværet hvis ens feriehus ligger et stykker fra stoppestedet. Dog savnede vi info i feriehuset om hvornår toget kørte, ligesom inde i centret var der ej heller opslag om dette.

Tirsdag morgen skabte kaos

Foto (C) Luba Media

Under vores besøg i Lalandia var den ene af vores testpersoner uheldigt at få noget støv i sit øje, som han tidligere er blevet opereret i. Han fik noget støv da han var helt oppe under taget i Monky Tonky land mandag aften, og det betød et rød øje tirsdag morgen. Vi ville gerne have fat i noget sundhedspersonale på centret, men blev henvist til de privatpraktiserende læger i byen. Det undrer os, at når man har et så stort et center ikke har noget sundhedspersonale ansat til at yde hjælp ved skader og lignende. Ifølge de oplysninger vi fik, så har Lalandia ved fuld booking 4500 overnattende gæster. 

Da det var umuligt at få fat på de privatpraktiserende læger som vi var blevet henvist til fra Lalandia Billund's servicecenter, og det var blevet lidt bedre med drengens øje, så blev vi enige om at skulle teste Lalandia's store trækplastre Aquadome. Om det var cloren og vandet, der gjorde at øjet fik det bedre, så fik han det heldigvis godt igen.

Vi har talt med centerchefen omkring 1. hjælp og han fortæller til HandicapForhold, at livredderne er uddannet til at hjælpe i denne henseende som det der var sket med vores dreng. Man har talt med den nye medarbejder, som ikke havde fået dette at vide, og der er efterfølgende rettet op på tingene.

Har man brug for at stresse af fra hverdagens høje tempo, så er Lalandia's Aquadome en absolut mulighed, hvor man ikke behøver at tage til sydens strand for at opleve den varme og astmofære.

Skiltning og dekoration

Foto (c) Luba Media

Lalandia er meget smukt indrettet og dekoreret i sydlandsk landsby stil og det giver en god stemning. Således har man også formået at dekorere elevatorerne, der kan benyttes til restauranterne Ristorante il Bambino og Deli Expres, der begge ligger i niveauforskydning til centrets grundniveau. Det kan dog give nogle problemer for kørestolsbrugere og gangbesværede at orientere sig om hvor disse elevatorer befinder sig. Et eksempel på dette kan ses på dette billed, hvor elevatorindgangen er maskeret som en nærmest faldefærdig dør.

Generelt er skiltningen god i Lalandia's aktivitetscenter, men ville være helt optimalt hvis der var nogle steder en "Her står du..." tavle. Det ville være godt især i starten, så man lettere kan finde rundt. Når man ankommer til sit feriehus er der en brochure med et oversigtskort, men hvis man ankommer tidligere på dagen inden man har adgang til feriehuset fra kl. 15.00, så kan det være lidt svært at finde rundt i alle de steder der er af aktiviteter i Lalandia.

Armbånd letter adgangen til Monky Tonky Land og Aquadome

Når man ankommer til sit feriehus ligger der det antal armbånd, som man har bestilt soveplads til. Armbåndet fungerer som adgang til Monky Tonky Land og Aquadome. Det gælder dog ikke til Winterland, hvor man skal betale for at benytte de ekstra aktiviteter i dette område. 

Desuden kan man benytte armbåndet til at indbetale et beløb på armbåndet så det kan bruges som betalingskort inde i Aquadome. Dermed behøver man ikke at tage kontanter med ind i vandlandet - rigtig god ting som Lalandia har fundet frem til der. 

Hvis man ankommer tidligere på dagen hvor man endnu ikke har adgang til ens feriehus, så skal man henvende sig til Aquadome's salgsstedet hvor de sælger endagsbilletter eller til Cafe Plaza og vise sin bookingsseddel man modtager omkring ens nøglekode til feriehuset, så får man udleveret et armbånd til at komme ind i hhv Aquadome og Monky Tonky land. Flot service af Lalandia.

Bowling og minigolf et hit for børn i alle aldre

Foto (c) Luba Media

I det man kalder banegårdsområdet i Lalandia ligger Sport & Bowling, som har både minigolf og bowling tilknyttet. Der er en 12 hullers minigolf bane og 9 baner med bowling. Til de 9 baner bowling talte vi 4 støttestativer til at styre bowlingkuglen med. Det er dejligt, at Lalandia har tænkt på dette, således at kørestolsbrugere og gangbesværede let kan benytte bowlingbanerne. Det samme er, at børn let kan manøvrere bowlingkuglen i stilling og så sende den afsted. Den ene af vores testpersoner har før prøvet bowling for børn med specielle behov, og det gik let som en leg at spille bowling for ham, når der var disse støttestativer, grundet grovmotoriske udfordringer.

Selvom bowlingbanen ligger et par trin oppe, så er det forholdsvis nem at forcerere for gangbesværede, mens kørestolsbrugere lige kan tage rampen der går inde om minigolfindgangen.

Foto (c) Luba Media

Minigolfbanen er rigtig godt udformet med mange niveauforskelle så det er sin udfordring at spille sig igennem de 12 hullers minigolf, og det er med til at gøre spillet sjovere for både store og små. Begge spil er afstressende og giver som sagt meget sjov for deltagerne.

Desværre nåede vi ikke at teste winterland aktiviteterne, idet den ene af vores voksne testpersoner blev udsat for et uheld ved Tornadoen om tirsdagen, og skaderne der kom var af en sådan karakter, at vi ikke kunne gennemføre test onsdag middag og eftermiddag som planlagt. Vi har dog aftalt med centerchefen at der senere vil blive gennemført en afprøvning af vinterområdet.

Popular News