BREAKING NEWS

Lalandia Aquadome - sydhavsstemning

Underholdningsværdi 3/6 stjerner (5/6 stjerner hvis der ikke var sket det grimme uheld ved Tornadoen)
Handicapvenlighed 4/6 stjerner.

Tirsdagen under vores ophold i Lalandia Billund i dagene op til Kristelig Himmelfartsferie stod i Lalandia's store trækplastrestregn nemlig Aquadome. 

Har man en stresset hverdag eller behov for at koble af så er Lalandia's Aquadome en absolut mulighed. Her behøver man ikke at tage til syden for at opleve den varme strandstemning med bølger og hvad der ellers hører med til dette. 

Rundt om de forskellige vandområder med strandkant er der strandstole, som står til fri rådighed. 

I det helt store bølgebasin med sin imiterede strandkant flere gange hver time store bølger. Vi iagttog flere gange til at det var til stor jubel for de besøgende, og der kom også ekstra folk i vandet hver gang. Det var et sikkert hit. Når bølgerne står på sit højeste så er der godt gang i lydtrykket som man kender det var Vesterhavets brusen da det forstærkes på det relativt lille område, hvor bølgerne ruller frem og tilbage. For ekstrem lydfølsomme kan dette dog være en høj lyd hvorfor hvis man har dette så bevæge sig over i den anden ende af Aquadome hvor der er spabasin blandt andet.

Det store tårn med vandrutsjebanerne

I det store tårn er der flere muligheder for at tage en tur i en vandrutsjebane.

Nederst er der Octopus hvor man ligger på maven og suser igennem en 100 meter lang vandrutsjebane. Længere oppe er der både singletube og dobbelttupe som Lalandia kalder disse vandrutsjebaner til hhv 1 og 2 personer. Begge vores testpersoner prøvede disse og fandt den rigtig gode.  

Den alvorlige ulykke i Tornadoen

Øverst oppe er tornadoen, hvor 2-4 personer kan tage en tur i en båd ned gennem den gigantiske vandrutsjebane, hvor man ryger ned i tornadoens centrum med stor fart og kurer fra side til side med høj fart. Tornadoen er den første af sin slags i hele Europa.

To af vores testpersoner afprøvede denne flere gange. Den ene var et barn med grovmotoriske vanskeligheder som klarede den flot. Den anden en voksen afprøvede Tornadoen flere gange, men blev desværre også udsat for en ulykke den ene af gangene. Hun er ved at sætte sig op og falder bagover med det resultat at hun når at gribe fart i en af bådens håndtag og en medpassager griber hendes anden arm, hvor hun på ryggen ryger bagved båden mens den med høj fart suser igennem Tornadorøret. Hun beskadiger en af sine fingre, ankel og to tæer ved uheldet. Efterfølgende vi er kommet hjem viser det sig også, at vagtlægen kan konstatere en hjernerystelse som følge af uheldet. Hvis hun ikke havde nået at gribe fat, kunne den stærke vandstrøm havde skyldet hende ind mod båden i de svingninger båden laver i røret, og dermed have været langt mere alvorligt.

Dagen efter omtalte ulykke var der endnu en ulykke ved starten af Tornadoen, hvor en ung mand måtte køres i ambulance på skadestuen. Trods to uheld på to dage lod man Tornadoen kører videre uden at have sikkert sig mod yderligere ulykker på denne aktivitet. Vi har efterfølgende talt med centerchef for Lalandia Rødby, og denne udtaler at der normalt skal stå en livredder ved Tornadoen, men at denne dag var denne gået ned under.

Næste dag var vi også lige et par timer i Aquadome, idet vi skulle have fat på et par af starten af Tornadoen, men det vidste sig at det var ikke særligt venligt modtaget af bademesteren som var meget sur over at jeg ville tage billeder derindefra. Jeg kunne nærmest ikke få lov til at tage de billeder, men alle andre kunne sagtens bruge video og smartphones til at tage billeder og lægge op på nettet. 

Efterfølgende fik vi fat på den livredder der havde givet førstehjælp, som fortalte at vi skulle nå at lave en anmeldelse inden vi gik. Altså der var ikke lavet nogen anmeldelse på ulykken. Under denne skriftlige anmeldelse fik vi at vide at der var travlt denne dag, da der var sket et uheld i bølgebasinet og at der var endnu en ulykke ved Tornadoen hvor de havde sendt en ung mand i ambulance til sygehuset. Kunne forstå på livredderen at det var der jævntligt uheld ved Tornadoen, hvor folk falder ved starten og slår sig da de ikke passer godt nok på. Det der var sket med vores testperson skulle dog være første gang de havde oplevet dette.  

Vores råd er derfor, at hvis der ikke står en livredder ved afgangsarealet ved Tornadoen, så anbefaler vi at man tager en ekstra person med op, som holder kraftigt fat i båden indtil alle sidder godt fast. Der er en meget stærk strøm ved start, som bruges til at sende båden afsted med. En af de gange hvor redaktøren var humpet med derop, holdt jeg båden fast og fandt at det var vanskeligt at blive ved med at holde båden tilbage, idet der skal bruges en del kræfter på dette. 

Vandbasiner til alle aldre

Rundt om i Aquadome er der mange vandbassiner som kan bruges. Nogle er aktivitetsbassiner, hvor hele familien kan være med i legen, andre igen hvor man kan dykke ned og se dybhavsfisk (de kan også ses ved restauranten Deli Express) - og så er der naturligvis det store kæmpe vandlegeland Aqua Play Structure, hvor der er vandlege for alle pengene.

God handicapvenlighed

Der er tænkt godt på kørestolsbrugere de fleste steder i Aquadome - blandt andet med cementunderlag, så det er let at gå og kører på. Det ene af spa-bad (det ved templet har en lift som kan hæve/sænke kørestolsbrugere ned i spa-badet. I det andet spa-bad er der gode trapper med gelænder til så gangbesværede let kan komme op og ned.

Derimod er der ingen adgang for kørestolsbrugere i det store tårn hvor vandrutsjebanerne er. Bademesteren anførte overfor mig at det skyldes, at den høje luftfugtighed ruster tingene, og at man var nødt til at udskifte ismaskinen 1 gang årligt, og derfor ikke kunne investere i en lift til tårnet. 

Gangarelerne er tænkt på kørestolsbrugere med jævne stigninger de fleste kørestolsbrugere kan klare. Lalandia har 3 kørestole tilrådighed som man kan benytte eller sin egen kørestol, men denne skal så først renses på hjulene. En bruger med et barn i kørestol udtalte til mig, at det er ikke meget med kun 3 kørestole tilrådighed på de travle dage. Derfor hænger det måske samme med den udtalelse bademesteren kom med at Lalandia da ikke var bygget til handicappede, hvilket vi må håbe at det er en fejludtalelse han er kommet med.

Ledsagerkort giver gratis adgang for 1 hjælper.